Az EPO új díjkedvezményeket vezet be a mikroszervezetek támogatása érdekében

A 2024. április 1-jével hatályba lépő döntéssel egy speciális, a mikroszervezetek számára nyújtandó díjkedvezmény kerül bevezetésre, amelyet az EPO a kisszervezetek (small entities) – kkv-k, magánszemélyek, a nonprofit szervezetek, egyetemek és közkutatási intézmények – számára már korábban is rendelkezésre álló kedvezményeken felül kíván nyújtani.

A döntés értelmében a mikroszervezetek 30 százalékos díjcsökkentésben részesülnek a bejelentési, kutatási, vizsgálati, megadási és belső fenntartási díjak összegéből európai szabadalmi vagy európai PCT bejelentés esetén. A kedvezmény összege így egy adott szabadalom teljes életciklusára vetítve (a bejelentés napjától kezdve az oltalmi idő lejártáig) a 10300 eurót is meghaladhatja.

Kedvezményre jogosult mikroszervezetek a mikrovállalkozások, természetes személyek, nonprofit szervezetek, egyetemek és közkutatási intézmények, ahol mikrovállalkozásnak minősülnek azok a vállalkozások, amelyek 10-nél kevesebb főt foglalkoztatnak és éves árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 2 millió eurót.

A mikroszervezetek jelenleg az Európai Unió gazdasági szervezeteinek 99 százalékát teszik ki és az Európai Unió GDP-jének 57 százalékát adják. Az EPO és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által készített közös tanulmány szerint az egy vagy több európai szabadalmi bejelentéssel rendelkező kkv-k növekedési valószínűsége a high-tech iparágakban 110 százalékkal, a low-tech iparágakban pedig 172 százalékkal nagyobb a szabadalmi bejelentéssel nem rendelkező versenytársaikéhoz képest.

Az EPO új, mikroszervezeteket támogató intézkedései összhangban állnak Magyarország új innovációs stratégiájával és törekvéseivel. A tudásalapú gazdaság megerősítését és az iparjogvédelmi tevékenységek ösztönzését célzó Neumann János Program (NJP) többek között a szabadalmi bejelentési és fenntartási díjak 75 százalékos és az elektronikus bejelentési díjak 15 százalékos csökkentését írja elő magánszemélyek, kkv-k, egyetemek és kutatóintézetek esetében.

 

2024/04/01